ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

          Ο Μέγας Βασίλειος, Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι και οι τρεις από τους πιο μεγάλους και πιο επιφανείς πατέρες της εκκλησίας. Τα γνωρίσματα και των Τριών Ιεραρχών είναι κοινά (σοφία, ρητορική ικανότητα, αγάπη προς τον πλησίον, την εκκλησία και την αρετή). Οι μέγιστοι αυτοί φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος έβαλαν τις πρώτες χριστιανικές βάσεις, πάνω στις οποίες δημιούργησαν οι μεταγενέστεροι τα λαμπρά έργα της νέας χριστιανικής ζωής και πολλαπλασίασαν τις χριστιανικές αρετές τους.

          Έζησαν και οι τρεις σε μια εποχή, όπου βασίλευε το μίσος των Αρειανών κατά των Χριστιανών. Κατά τον Άρειο «Ο Χριστός είναι ένα τέλειο κτίσμα του Θεού και όχι ομοούσιος του Πατρός Θεού προ πάντων των αιώνων». Και γι’ αυτό, κατά τον Άρειο φυσικά, έπρεπε η Παναγία μας να ονομάζεται Χριστοτόκος και όχι Θεοτόκος, όπως ορθά εμείς πιστεύουμε.

          Αυτή τη λαθεμένη αίρεση του Αρείου, την καταπολέμησαν κυριολεκτικά και με ωραία επιχειρήματα  στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.χ) της Νίκαιας και οι Τρεις μεγάλοι της οικουμένης Ιεράρχες, που τη μνήμη τους γιορτάζουμε , σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.

          Οι Τρεις Μεγάλοι Ιεράρχες, γεμάτοι από αρετή και αγάπη αφιέρωσαν τη ζωή τους στους ίδιους ψηλούς σκοπούς, να προστατέψουν τους φτωχούς και αδύνατους, να διδάξουν και να διαφωτίσουν τους ανθρώπους και να εξυπηρετήσουν την εκκλησία, που μέχρι σήμερα με τα πολλά και σοφά συγγράμματά τους φωτίζεται ο κόσμος.

          Γι αυτό η εκκλησία μας τους τιμά εξαιρετικά σήμερα, και εκτός από τη γιορτή που όρισε για τον καθένα, όρισε να γιορτάζονται και οι τρεις μαζί στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, κατά την οποία γιορτάζουν ιδιαίτερα τα σχολεία, γιατί και οι τρεις ήταν αληθινοί προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας. 

          Αυτούς λοιπόν τους τρεις φωστήρες που κήρυξαν την Τριαδική Θεότητα, που φώτισαν και θέρμαιναν την οικουμένη με ακτίνες θείων διδασκαλιών, αυτούς που είναι μελίρρυτοι της σοφίας ποταμοί, που όλο τον κόσμο πότισαν με τα ξάστερα και δροσερά νερά της αληθινής γνώσης για το Θεό, το Βασίλειο το Μέγα, το Θεολόγο Γρηγόριο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο, αυτούς θαυμάζουμε όλοι εμείς και τιμούμε σήμερα.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπεται η χρήση των εξής στοιχείων και ιδιοτήτων HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>